بیماری کبد چرب که به معنای تجمع بیش از حد چربی در کبد می باشد یک بیماری خاموش است که حدود 30 درصد از ایرانی ها به آن مبتلا هستند. کبد عضوی از بدن است که سموم بدن را دفع کرده و به تولید پروتئین گوارشی صفرا می پردازد و هنگامی که چربی آن بین 5 تا 10 درصد باشد می توان گفت کبد چرب شده است. چربی کبد باعث التهاب در آن شده که رفته رفته سلول های کبدی را از بین برده و در طولانی مدت سبب سیروز یا نارسایی کبدی خواهد شد. چربی کبد دارای 4 گرید می باشد که گرید 1 و 2 را می توان در خانه درمان نمود اما گرید 3 و 4 باید تحت نظر پزشک و متخصص داخلی درمان شود. در ادامه مطلب با باشگاه ورزشی پارت نوین همراه باشید تا شما را با علائم و روش های درمان کبد چرب آشنا نماییم.
علائم کبد چرب
از علائم شایع کبد چرب احساس خستگی و احساس ناراحتی یا درد در سمت راست بالای شکم می باشد که در بعضی مواقع نشان دهنده زخم کبدی که یکی از عوارض کبد چرب است می باشد از علائم دیگر زخم کبدی یا فیروز می توان به موارد زیر اشاره کرد که در صورت مشاهده باید هر چه سریع تر به پزشک متخصص مراجعه شود.
- خستگی
- خونریزی از بینی
- خارش پوست
- زردی پوست و چشم
- خوشه های شبکه مانند رگ های خونی در زیر پوست
- درد شکم
- تورم شکم
- تورم پاها
- بزرگ شدن پستان در مردان
- گیجی
درمان کبد چرب
اغلب توصیه می شود که برای درمان کبد چرب تحرک بیشتری داشته باشید و از یک رژیم غذایی سالم پیروی نمایید تا وزن شما کمی کاهش پیدا کند زیرا کم کردن وزن یکی از راهکارهای اصلی برای درمان کبد چرب است و داروی به خصوصی برای آن وجود ندارد در ادامه راهکار های بیشتری را برای درمان کبد چرب برای شما بازگو خواهیم کرد.
مواد غذایی سالم و مناسب مصرف نمایید
برای داشتن حال خوب و یک کبد سالم و در کنار آن بدنی سالم و جلوگیری از مشکلات متعدد مانند احساس خستگی، مشکلات تنفسی، سردرد، مشکلات پوستی، افزایش وزن و… سعی کنید تا از مواد غذایی سالم و طبیعی استفاده کنید. از مفید ترین مواد غذایی برای حفظ سلامتی کبد و بدن می توان به اسید های چرب امگا 3 که نوعی چربی اشباع نشده است اشاره نمود این ماده مفید در مواد غذایی مختلفی مانند ماهی های تن، سالمون و ساردین، آجیل، برخی از دانه ها مانند شاهدانه و بذر کتان و همچنین مکمل روغن ماهی موجود است که علاوه بر فواید بسیار برای درمان کبد چرب ماده ای مفید برای حفظ سلامت قلب و کاهش کلسترول نیز می باشد.
یکی دیگر از راهکار های موثر برای درمان کبد چرب افزایش تعداد وعده های غذایی و کم نمودن حجم آن ها و پرهیز از مصرف چربی های اشباع شده،کربوهیدرات و قند و مصرف مواد غذایی حاوی مقادیر زیاد فیبر و ویتامین مانند میوه ها، سبزیجات و غلات است.
پرهیز از مواد غذایی حاوی قند بالا
مواد غذایی مختلف مانند انواع شیرینی، شکلات و آبنبات، بستنی، انواع نوشیدنی قندی و.. حاوی قندهای غذایی مانند فروکتوز و ساکارز هستند که در ایجاد کبد چرب بسیار موثر هستند بنابراین باید سعی کنید برای درمان و جلوگیری از ابتلا به کبد چرب مواد غذایی که در تهیه آن ها از نیشکر، شربت ذرت با فروکتوز بالا، شیرین کننده ذرت، کنسانتره آبمیوه، عسل و ملاس استفاده شده است را مصرف نمکنید و قبل از خرید هر محصول به برچسب ارزش غذایی آن توجه کنید تا از میزان قند اضافه شده به آن مطلع شوید.
وزن خود را کاهش دهید
همان طور که برای شما توضیح دادیم کاهش وزن یکی از عوامل موثر بر درمان و پیشگیری از کبد چرب می باشد. به افرادی که دچار کبد چرب هستندد توصیه می شود که در اسرع وقت 3 تا 5 درصد از وزن خود را کاهش دهند و برای درمان التهابات، فیبروز و زخم کبدی 7 تا 10 درصد از وزن خود را با کمک گرفتن از یک رژیم غذایی مناسب و فعالیت های ورزشی در باشگاه ورزشی شهرک غرب، کم کنند. اما فراموش نکنید که قبل از این کار برای گرفتن یک رژیم غذایی سالم و مناسب با یک متخصص داخلی و تغذیه و یا مشاورین باشگاه ورزشی سعادت آباد مشورت نمایید. یکی از رژیم های موثر بر درمان کبد چرب رژیم میدترانه ای است که برنامه آن شامل انواع مواد غذایی گیاهی مانند سبزیجات، میوه، حبوبات، چربی های مفید، گوشت سفید و غلات می باشد.
ورزش را فراموش نکنید
اغلب افرادی که کبد چربی دارند افرادی کم تحرک هستند زیرا کم تحرکی عامل بیماری بسیاری از جمله کبد چرب، بیماری های قلبی و دیابت نوع 2 می باشد . برای جلوگیری از ایجاد این مشکلات انجام منظم فعالیت بدنی و ورزشی مانند پیاده روی می باشد. توصیه می شود افرادیکه مبتلا به کبد چرب هستند برای درمان آن روزانه 20 دقیقه و به صورت آهسته پیاده روی نمایند و این فعالیت را جزو روتین زندگی خود قرار دهند.
فشارهای عسبی و استرس خود را کنترل کنید
همه ما در روز دچار استرس و فشارهای عصبی و مشکلات مختلفی از جمله کاری، درسی، خانوادگی و مالی خواهیم شد اما باید بتوانیم این فشار ها را کنترل نموده و بر استرس خود غلبه کنیم زیرا فشار های عصبی از مهم ترین عوامل تاثیر گذار بر ابتلا و تشدید کبد چرب می باشد.
مصرف دارو های شیمیایی را محدود نمایید
یکی دیگر از عوامل ایجاد کننده چربی در کبد انواع دارو های شیمیایی می باشد که بهتر مصرف آن را محدود و قطع نمایید اما لازم است تا قبل از تصمیم به انجام این کار حتما با پزشک خود مشورت کنید زیرا انجام خود سرانه این کار می تواند خطرات جبران ناپذیری را در پی داشته باشد.
از مصرف الکل و سیگار بپرهیزید
همه ما می دانیم که مصرف الکل دارای مزایا و معایب فراوانی می باشد اما بر طبق تحقیقات بسیار مصرف الکل از اصلیترین عوامل ابتلا به کبد چرب می باشد. همچنین سیگار یکی از عوامل تشدید کننده کبد چرب می باشد. و افرادی که از الکل و سیگار استفاده می کنند با ترک همزمان آن ها می تواند تاثیر چشمگیری در درمان کبد چرب خود داشته باشند.
مصرف مکمل های ویتامین E را از یاد نبرید
ویتامین E نوعی آنتی اکسیدان است که می تواند التهابات ناشی از کد چرب را کاهش دهد اما مصرف آن ممکن است برای بعضی از افراد مضر باشد بنابراین قبل از تصمیم به مصرف آن با پزشک خود مشورت نمایید.
کلام آخر
کبد چرب و در نتیجه آن فیبروز کبدی بیماری خطرناکی است که در صورت تداوم قابل درمان نخواهد بود علاوه بر آن افرادی که مبتلا به کبد چرب هستند در معرض بیماری های مختلفی از جمله بیماری هایی مانند دیابت، بیماری های قلبی و عروقی، فشار خون بالا و… می باشند بنابراین بهتر است همه ما با رعایت نکاتی که در این مقاله ذکر شد از جمله انجام فعالیت های بدنی و رعایت رژیم غذایی سالم از ابتلا به این بیماری جلوگیری و در صورت ابتلا آن را درمان کنیم.