در دوران کرونا چه نکاتی را هنگام ورزش باید رعایت کرد؟

یک مهمان نا‌خوانده وارد زندگی همه ما شده و تقریباً تمام مردم کره زمین را درگیر کرده است. ویروس کرونا جدید یا کووید ۱۹ یک بیماری شدیداً مسری است و فعلاً برای آن درمان قطعی یا واکسن مؤثر کشف نشده است. بسیاری از محققان پیشنهاد می‌ کنند برای قطع زنجیره انتقال، تماس‌های اجتماعی به حداقل برسد و افراد مبتلا خود را قرنطینه کنند. از طرفی یکی از فعالیت‌ های مهم برای سلامتی، ورزش روزانه است. افراد زیادی وجود دارند که باید چندین روز در هفته ورزش کنند و برای این کار به باشگاه‌ های ورزشی، پارک‌ ها یا فضا‌های باز دیگر می‌ رفتند. با وجود کرونا و تاکید دانشمندان بر به حداقل رساندن تماس‌ های اجتماعی، آیا باید قید ورزش کردن را بزنیم؟ می‌ خواهیم در این مطلب به طور ویژه ببینیم در دوران کرونا چه نکاتی را هنگام ورزش باید رعایت کرد؟

ورزش در دوران کرونا

 گفتیم کرونا یک بیماری مسری است و برای پیشگیری تنها می‌توانیم ارتباطات اجتماعی و حضوری را کاهش دهیم و بهداشت فردی را چندین برابر بیشتر رعایت کنیم. اما می‌ دانیم که ورزش هم برای سلامت ما ضروری است، مخصوصاً اینکه بسیاری از افراد در کشور، در شهر‌های بزرگ زندگی می‌ کنند و به واسطه شغل خود، تحرک بدنی بسیار کمی دارند. اگر ورزش را از برنامه زندگی خود حذف کنیم، مشکلات زیادی در انتظار ما خواهد بود. دشمن شماره ۱ دوران کرونا و قرنطینه، افسردگی است. اگر فعالیت‌ بدنی کاهش پیدا کند، بسیاری از هورمون‌ های شادی‌ آور ترشح نمی‌ شوند و ممکن است دچار خمودگی و سستی هم از نظر جسمی و هم از نظر روحی شویم.

علاوه بر این، بسیاری مشاغل زندگی مدرن اصطلاحاً پشت میز نشینی هستند و به شدت به سلامت ستون فقرات و عضلات بدن صدمه می‌ زنند. معمولاً افراد سعی می‌ کنند با انجام ورزش‌ های اصلاحی، این صدمات را کاهش دهند. بنابراین ترک ورزش برای چنین اشخاصی، همراه با شروع درد در نواحی مختلف بدن خواهد بود.

دسته آخری که به ورزش نیاز دارند افرادی هستند که به صورت حرفه‌ ای ورزش می‌ کنند، مثلاً ورزشکاران تیم‌ های ملی، دانشجویان رشته‌ های تربیت بدنی و رشته‌ های دیگر مرتبط با آن و … همچنین افرادی که سال‌ها برای یک بدن زیبا زحمت کشیده‌اند، نمی‌ توانند به طور ناگهانی قید این فعالیت‌ها را بزنند.

سه مسئله باید درباره ورزش در دوران کرونا مورد بررسی قرار بگیرد:

– در دوران کرونا چگونه ورزش کنیم؟

– اگر به کرونا مبتلا شدیم به ورزش ادامه بدهیم؟

– آیا ورزش برای کاهش صدمات کرونا مؤثر است یا خیر؟

 

در دوران کرونا چگونه ورزش کنیم؟

افرادی که به ورزش اهمیت می‌دهند یا به آن نیاز دارند در سه دسته قرار می‌گیرند:

دسته اول (ورزش سبک در فضای باز)

اگر از آن دسته افرادی هستید که برای پیاده روی یا ورزش‌ های سبک به پارک‌ و فضا‌های سبز می‌ رفتید، در این دوران هم می‌ توانید به فعالیت‌ های خود ادامه دهید. فقط نکات زیر را در نظر بگیرید:

● از ورزش‌ های دسته‌جمعی حتی در فضای باز خودداری کنید.

● قبل از بیرون آمدن از خانه ماسک بزنید و قسمتی از پارک را برای ورزش انتخاب کنید که کاملاً خلوت باشد و کسی از آنجا عبور نکند. در چنین شرایط می‌ توانید ماسک خود را بردارید.

● اگر مجبور هستید در جاده‌ های داخلی پارک پیاده روی کنید، حتماً ماسک بزنید و از افراد فاصله بگیرید. وقتی فردی در حال پیاده روی معمولی بود، باید فاصله شما از پشت سر از او، ۱/۵ متر یا بیشتر باشد. اگر او در حال دویدن یا پیاده روی سریع است باید فاصله را ۶ متر یا بیشتر کنید. دقت داشته باشید که تنفس افراد در هنگام ورزش سریع‌ تر و شدید‌تر است و میزان هوای بیشتری از دهان خارج می‌ شود که همین موضوع امکان انتشار ویروس و ابتلا به کرونا را افزایش می‌دهد.

دسته دوم (ورزش‌های اصلاحی در خانه)

اگر جزو دسته‌ ای هستید که باید ورزش‌ های اصلاحی انجام دهید، برنامه خود را با ابزاری مانند توپ، تشک و چوب در خانه انجام دهید. مقصود این است که تهیه این وسایل بودجه زیادی نیاز ندارد و انجام حرکات اصلاحی در خانه ممکن است. اگر برای شما ممکن است، روبروی آینه قدی ورزش کنید تا ایرادات احتمالی حرکات را ببینید و آن‌ ها را تصحیح کنید. همچنین با مربی یا پزشک خود تماس بگیرید و درباره برنامه‌ های ورزشی که برای خانه مناسب هستند، راهنمایی بخواهید.

دسته سوم (ورزشکاران حرفه‌ای در باشگاه)

دسته آخر هم ورزشکاران حرفه‌ ای یا نیمه حرفه‌ ای هستند که برای انجام فعالیت‌ های خود حتماً باید به باشگاه بروند. پروتکل‌ های بهداشتی برای کرونا مدام در حال تغییر است، اما اگر باشگاه مورد نظر شما دایر بود بهتر است موارد زیر را رعایت کنید:

● در سانس‌ های خصوصی به آنجا بروید یعنی تک نفره یا حداکثر با ۲-۳ نفر دیگر در سالن به فعالیت بپردازید.

● باشگاهی را انتخاب کنید که مساحت زیاد و تهویه مناسب و قوی داشته باشد.

● در باشگاه حتماً از ماسک استفاده کنید.

● به هیچ وجه به صورت خود دست نزنید و هر چند دقیقه یکبار با الکل مخصوص، دست‌ ها را ضدعفونی کنید.

 

اگر به کرونا مبتلا شدیم به ورزش ادامه بدهیم؟

تا جایی که ممکن است بهداشت فردی و فاصله اجتماعی را رعایت کنید. اگر به کرونا مبتلا شدید به همه افرادی که با آن‌ها در ارتباط بودید، اطلاع دهید تا اقدامات پیشگیرانه لازم را انجام دهند. بدیهی است که اگر علائم در شما شدید شد، باید در بیمارستان بستری شوید. اما اگر علائم شدید و سختی نداشتید، باید در خانه قرنطینه بمانید. در این زمان بهتر است به هیچ وجه به فکر ورزش نباشید. تقریباً تمام ورزش‌ هایی که انجام می‌ دهید، بدن را به چالش می‌ کشند و این موضوع در زمان ابتلا به کرونا اصلاً مفید نیست.

استراحت کنید و تنها ورزش‌ های کششی و سبک را انجام دهید تا استرس بدن کاهش پیدا کند. وقتی بهبود پیدا کردید، می‌ توانید از پزشک نظر بخواهید و دوباره فعالیت‌ های ورزشی چالش برانگیز را شروع کنید.

 

آیا ورزش برای کاهش صدمات کرونا مؤثر است یا خیر؟

ورزش می‌ تواند سیستم ایمنی بدن را در وضعیت مناسبی قرار دهد. افرادی که سبک زندگی سالم و کم استرسی دارند، سیستم دفاعی قوی‌ تری خواهند داشت. اما به یاد داشته باشید که ورزش در دوران کرونا نیاز به حساسیت زیادی دارد. حتی شاید به نظر شما این حساسیت‌ ها شبیه به وسواس باشند، ولی ناچار هستید مدتی را به همین شکل ادامه دهید و به ضدعفونی کردن سطوح، شستن مرتب دست‌ها و استفاده از ماسک عادت کنید.

 

استفاده از ماسک در هنگام ورزش

همان‌ طور که قبلاً هم گفتیم در صورتی که لازم باشد برای فعالیت‌ های ورزشی به فضای باز یا باشگاه‌ بروید، باید حتماً از ماسک استفاده کنید. ماسک باعث می‌ شود زود‌تر احساس گرما کنید و همچنین اکسیژن کمتری به ریه‌ های شما برسد. اگر در هنگام ورزش با ماسک احساس کردید، که سرگیجه یا تنگی نفس دارید به محیط خلوت‌ تری بروید، ماسک را بردارید و نفس‌های عمیق بکشید. دانشمندان اعتقاد دارند که بدن بعد از چند روز به این شرایط عادت می‌ کند و حتی با استفاده از ماسک در هنگام فعالیت‌ های ورزشی برای شما مشکلی بوجود نمی‌ آید.

اگر نتوانستید با ماسک به ورزش ادامه دهید، چاره‌ای ندارید جز اینکه در مکان خصوصی مانند خانه فعالیت‌ های ورزشی خود را ادامه دهید.

 

و کلام آخر

کرونا یک بیماری مسری است بنابراین همه افراد جامعه باید برای پیشگیری و شکستن زنجیره انتقال کمک کنند. با این حساب هیچ جایی برای سهل انگاری وجود ندارد. کوچکترین رفتار‌های ساده انگارانه یا خودخواهانه صدمات زیادی برای شما، خانواده و عزیزانتان به همراه خواهد داشت. در دوران کرونا ورزش را ترک نکنید ولی همه نکات بهداشتی که نام بردیم به یاد داشته باشید.