حرکات ایروژیم

ورزش ایروژیم یک ورزش هوازی‌ست و حرکات ایروژیم، تلفیقی از حرکات ژیمناستیک و ایروبیک می‌باشد. بخش ژیمناستیکی این ورزش، باعث تقویت استخوان‌ها و افزایش انعطاف پذیری بدن می‌شود. همچنین بخش ایروبیک ایروژیم، سوخت و ساز بدن را بالا می‌برد و تمرکز را بیشتر می‌کند. ایروژیم را معمولا با کودکان می‌شناسند. البته درست است که زمان مناسب شروع حرکات ایروژیم از سنین کودکی است، اما در بزرگسالی نیز می‌توان ورزش ایروژیم را انجام داد. در این مقاله بیشتر با این ورزش و حرکات ایروژیم آشنا خواهید شد.

حرکات ایروژیم

ایروژیم چیست؟

همان طور که اشاره شد، ایروژیم تلفیقی از 2 ورزش ایروبیک و ژیمناستیک است. انجام حرکات سریع با موسیقی تند و شاد و همراهی با گروه، ایروژیم را به ورزشی بسیار مفرح تبدیل کرده است که باعث افزایش نشاط و شادی شما می‌شود. همچنین به دلیل فضای شادی که این ورزش دارد، برای کودکان نیز بسیار مناسب است. انجام حرکات پیچیده و تلفیقی ایروژیم، تعادل بدن را افزایش می‌دهد و باعث ایجاد پیوندهای عصبی بین قلب و مغز می‌شود. حرکات ایروژیم در کودکان باعث افزایش توجه و تمرکز می‌شود و کودک را اجتماعی‌تر می‌کند. کودکانی که مشکل بیش فعالی دارند، با انجام حرکات سریع و پیچیده ایروژیم می‌توانند انرژی خود را تخلیه کنند و خواب آرامی داشته باشند. ایروژیم در بزرگسالان و کودکان باعث جلوگیری از چاقی و بهبود گردش خون می‌شود. انجام مداوم ورزش به خصوص حرکات ایروژیم، با تقویت ماهیچه‌های بدن، قدرت بدنی و ایمنی بدن را افزایش می‌دهد و کیفیت خواب را بهتر می‌کند. این‌ها تنها بخشی از مزایای حرکات ایروژیم هستند و این ورزش فواید بسیار دیگری نیز دارد. امروزه با توجه به تغییر شرایط زندگی و آپارتمانی شدن خانه‌ها و کم شدن تحرک، نیاز انسان‌ها به ورزش بیشتر شده و ایروژیم با تلفیق ورزش ژیمناستیک و ایروبیک، باعث بهبود کیفیت زندگی انسان‌ها می‌شود. البته باید در نظر داشته باشید که انجام صحیح حرکات ورزشی برای رسیدن به بهترین نتیجه اهمیت زیادی دارد. اشتباه در انجام حرکات ورزشی می‌تواند نتیجه عکس داشته باشد و به بدن شما آسیب بزند. به همین دلیل لازم است حرکات ایروژیم را دقیق بشناسید و با کمک مربی، حرکات را به درستی انجام دهید. در ادامه درباره اصول پایه حرکات ایروژیم بیشتر می‌خوانید.

7 گام اساسی در حرکات ایروژیم

ایروبیک و ژیمناستیک که پایه‌های ورزش ایروژیم می‌باشند، هر دو شامل حرکات نمایشی به صورت گروهی و انفرادی هستند که اجرای بسیار زیبایی دارند. ایروژیم نیز مجموعه‌ای از حرکات سریع با الگوهای پیچیده است که به صورت انفرادی و گروهی انجام می‌شود و حرکات نمایشی بسیار زیبایی را پدید می‌آورد. انجام این حرکات، نیاز به نظم و دقت بسیار بالایی دارد و لازم است هر حرکت، مدت‌ها پیش از اجرا تمرین شود. اما تمام حرکات پیچیده و زیبای ایروژیم، از 7 گام اصلی تشکیل شده اند. این 7 گام در واقع الفبای حرکات ایروژیم هستند و یادگیری آن‌ها، اولین گام شروع ورزش ایروژیم به حساب می‌آید. تمام حرکات انفرادی و گروهی با ترکیب این 7 گام اصلی ساخته می‌شوند که در مسابقات، ترکیب گام‌ها قوانین خاصی دارد. مثلا لازم است حداقل 3 گام با هم تلفیق شوند تا اجرای حرکت، مورد قبول داوران قرار بگیرد. در ادامه هر حرکت را به صورت مختصر معرفی خواهیم کرد. البته برای آشنایی بیشتر با این حرکات ایروژیم، لازم است حتما به باشگاه و مربی ورزشی مراجعه کنید. اما نگران نباشید. اجرای این 7 گام بسیار ساده است و فقط کافی ست هر کدام را دقیق درک کنید.

7 گام اساسی در حرکات ایروژیم

گام اول؛ مارچ

این گام اولین و ساده‌ترین گام در حرکات ایروژیم است که کاملا شبیه به گام برداشتن درجا می‌ماند. صاف بایستید و پاهای خود را یکی پس از دیگری به صورت گام برداشتن به جلو خم کنید. هر بار که یک پا را به جلو خم می‌کنید، پنجه پا باید روی زمین قرار بگیرد و پاشنه پا از روی زمین بلند شود. توجه داشته باشید که در این گام، پنجه پا بلند نمی‌شود و فقط زانو خم و راست می‌شود.

گام دوم؛ جاگ

جاگ یا جاگینگ، دومین گام حرکات ایروژیم است که تقریبا شبیه مارچ می‌باشد. تفاوت عمده جاگینگ و مارچ این است که در جاگ بالا تنه کمی به جلو خم می‌شود و پنجه پا از روی زمین بلند می‌شود و گام برداشتن شبیه پرش خواهد بود.

گام سوم؛ اسکیپ

در این حرکت که سومین گام حرکات ایروژیم می‌باشد، باید صاف بایستید و پشت سر هم پاهایتان را تا 90 درجه بالا بیاورید، در حالی که زانو خم است و حالتی 90 درجه دارد. هر بار که یک پا را بالا می‌آورید باید با پای دیگر یک پرش کوتاه انجام دهید.

گام چهارم؛ لیفت زانو

در نی لیفت یا لیفت زانو باید صاف بایستید و یک پا را تا کمر بالا بیاورید که حالت 90 درجه در بدنتان ایجاد شود. حین بالا آوردن پا، دست مخالف را نیز حرکت دهید و آرنج دست مخالف را به سر زانو برسانید. سپس پای بعدی را بالا بیاورید.

گام پنجم؛ کیک

در این حرکت که گام پنجم حرکات ایروژیم است، باید صاف بایستید و یک پا را به صورت صاف بالا بیاورید. تا جایی که با بدن زاویه باز ایجاد کند، نه به اندازه‌ای که در 90 درجه بدنتان قرار بگیرد. در این حرکت بالا تنه کاملا ثابت است و فقط 2 پا حرکت دارند.

گام ششم؛ جک

حرکت جک تقریبا شبیه به پروانه زدن است. با این تفاوت که در جک، دست‌ها حرکت نمی‌کنند. اما دو پا مانند حرکت پروانه، با یک پرش کوتاه باز و بسته می‌شوند.

گام هفتم؛ لانج

در این حرکت که آخرین گام از 7 گام حرکات ایروژیم می‌باشد، باید صاف بایستید و یک پا را یک قدم جلو بیاورید. سپس از دو زانو را خم کنید، تا جایی که به حالت 90 درجه برسند. کمر و بالا تنه در این حرکت باید کاملا صاف باشد. حالا برخیزید و مجدد صاف بایستید. به این حرکت لانچ نیز می‌گویند.

همان طور که خواندید، این 7 گام از حرکات ایروژیم بسیار ساده هستند. از این حرکات پایه‌ای در ایروبیک نیز استفاده می‌شود. در برخی از ورزش‌ها برای گرم کردن بدن و یا حرکت هوازی در بدن سازی نیز کاربرد دارد. بجز 7 گامی که گفته شد، در ایروبیک و همچنین در حرکات ایروژیم گام‌های اصلی دیگری نیز وجود دارد که می‌توانند مکمل این 7 گام باشند. انواع قدم‌ها از جمله قدم به جلو، قدم به عقب و قدم درجا، از جمله این حرکات هستند. حرکاتی که روی استپ نیز انجام می‌شوند، از جمله استپ ساده، دبل استپ تاچ، V استپ و ایکس نیز در دسته حرکات اصلی ایروژیم قرار می‌گیرند که همگی بسیار ساده هستند و به راحتی می‌توانید تمام آنها را فرا بگیرید. حرکت چرخش، پروانه، پروانه تک پایی، مامبوی دو طرفه و ساده، حرکت قیچی و انواع دویدن‌ها نیز حرکاتی هستند که در ایروبیک استفاده می‌شوند و در حرکات ایروژیم نیز کاربرد دارند. برخی از این حرکات در ایروژیم، با اصول ژیمناستیک تلفیق می‌شود و حرکت جدیدی را ایجاد می‌کند.

سن مناسب برای شروع حرکات ایروژیم

احتمالا شما هم این نکته را شنیده‌اید که می‌گویند سن مناسب برای شروع حرکات ایروژیم، کودکی‌ست. این نکته درست است به این دلیل که حرکات ایروژیم به انعطاف بدنی بالایی نیاز دارند و اگر بدنتان آمادگی کافی نداشته باشد، نه تنها نمی‌توانید حرکات را به درستی اجرا کنید، بلکه ممکن است در طولانی مدت دچار آسیب جسمی شوید. بین 3 تا 5 سالگی، بهترین سن برای ثبت نام در کلاس‌های ایروژیم است. شما می‌توانید فرزند خود را از کودکی در کلاس‌های ایروژیم ثبت نام کنید تا بدنی مقاوم و منعطف داشته باشد. البته دیده شده که کودکان با سنین بالاتر، حتی تا 12 سال نیز وارد ورزش ایروژیم شده‌اند و توانسته‌اند موفقیت‌هایی کسب کنند. پس اگر کودک شما در سنین بالاتر قصد وارد شدن به ورزش ایروژیم را دارد نگران نباشید. اما توجه کنید که کودک مثلا 9 ساله باید تلاش بیشتری از یک کودک 5 ساله داشته باشد تا بتواند تمام حرکات را به خوبی اجرا کند. باور غلطی که درباره حرکات ایروژیم و ورزش‌های مشابه وجود دارد این است که شما نمی‌توانید در سنین بالا ورزش ایروژیم را آغاز کنید. واقعیت این است که اگر در سنین پایین به اندازه کافی ورزش کرده باشید و بدن شما انعطاف و تعادل لازم برای انجام حرکات ایروژیم را داشته باشد، به راحتی می‌توانید در سنین بالا ورزش ایروژیم را آغاز کنید و با تلاش فراوان به نتایج عالی برسید. اما اگر زمینه ورزشی ندارید و بدنتان آماده نیست، بهتر است برای شرکت در مسابقات آماده نشوید و حرکات ایروژیم را فقط برای سلامت و تقویت جسمی خود انجام دهید. اگر در سنین بالا قصد شروع ورزش ایروژیم را دارید پیشنهاد می‌کنم حتما از طریق مربی حرفه‌ای حرکات ایروژیم را تمرین کنید. چرا که کمبود انعطاف بدنی می‌تواند به جسم شما آسیب بزند.

ورزش، مهم‌ترین راهکار برای حفظ و افزایش سلامت بدنی ست و به همین دلیل اهمیت بالایی دارد. برای حفظ سلامتی بدن تمام افراد، انواع ورزش‌های گوناگون طراحی شده و ایروژیم یکی از این ورزش‌هاست که با تلفیق حرکت‌های ژیمناستیک و ایروبیک، باعث افزایش قدرت بدنی، انعطاف و سلامت جسمی شما خواهد شد. انجام حرکات ایروژیم به شما کمک می‌کند ارتباط عصبی بین قلب و مغزتان را تقویت کنید و از این طریق در دوران میانسالی با سلامت بیشتری زندگی کنید. انجام حرکات ایروژیم در کودکان باعث تقویت حس اعتماد به نفس و بالا رفتن چالاکی کودکی می‌شود. اما توجه داشته باشید که در سال‌های اول شروع ورزش ایروژیم برای انجام بهتر حرکات به کودک خود فشار نیاورید. چرا که انجام بیش از حد حرکات ایروژیم می‌تواند به کودک آسیب‌های جسمی و روحی وارد کند. ممکن است رشد کودک با مشکل مواجه شود و قدش رشد نکند. همچنین این خطر وجود دارد که کودک از ورزش خسته شود. به همین لازم است در ابتدا با سرعت کمتری تمرین کند و به مرور سطح تمرین‌ها را بالا ببرد.

 سن مناسب برای شروع حرکات ایروژیم

آیا حرکات ایروژیم مناسب بانوان باردار است؟

ایروژیم ورزش بسیار پرتحرکی‌ست و به همین دلیل می‌تواند به بانوان باردار آسیب بزند. اما اگر قصد دارید در دوران بارداری حرکات ایروژیم را انجام دهید پیشنهاد می‌کنم اول با پزشک خود مشورت کنید و سپس اقدام به ثبت نام در کلاس‌های ایروژیم نمایید

حرکات ساده و متناوب در ایروژیم چه تفاوت‌هایی دارد؟

به حرکت‌هایی ساده می‌گویند که در آن پای شروع کننده حرکت، ثابت است. در حالی که در حرکت‌های متناوب، پای شروع کننده تغییر می‌کند. همچنین اگر پای شروع کننده در حرکت انتخابی باشد، به آن حرکت خنثی می‌گویند.

آیا می‌توانم در خانه حرکات ایروژیم را آموزش ببینم؟

انجام حرکات ایروژیم نیاز به دستگاه ندارد و به همین دلیل می‌توانید در خانه تمرین کنید. اما اگر مبتدی هستید و قصد دارید ورزش ایروژیم را تازه آغاز کنید پیشنهاد می‌کنم حتما حضورا از مربی کمک بگیرید تا در اجرای حرکات ایروژیم دچار اشکال نشوید و به بدن خود آسیب نزنید. البته اگر سابقه ورزش دارید و می‌توانید حرکات ایروژیم را به تنهایی فرا بگیرید می‌توانید از آموزش‌های آنلاین و فیلم‌های آموزشی که در سایت‌های مختلف موجود است استفاده کنید. در این صورت هنگام انجام حرکات ایروژیم بسیار مراقب باشید که حرکات درست انجام شوند و مچ دست و پاهایتان آسیب نبیند. همچنین ذکر این نکته مهم است که ایروژیم یک ورزش گروهی می‌باشد و اگر قصد دارید در مسابقات ایروژیم شرکت کنید، لازم است حتما در باشگاه و همراه هم تیمی‌های خود تمرین‌های لازم را انجام دهید تا بتوانید در مسابقات آماده، حاضر شوید

زنجیره متناوب در حرکات ایروژیم چه معنایی دارد؟

زنجیره مجموعه‌ای از حرکات ایروژیم است که یکی پس از دیگری اجرا می‌شود. زنجیره متناوب به زنجیره‌ای می‌گویند که در آن پای شروع کننده مدام تغییر می‌کند. اگر در یک زنجیره تعداد حرکات متناوب زوج باشد، آن زنجیره ثابت است و اگر تعداد حرکات متناوب فرد باشد، زنجیره متناوب خواهد شد.

چه رژیم غذایی برای انجام بهتر حرکات ایروژیم لازم است؟

نوشیدن آب، قهوه و انواع نوشیدنی‌های مقوی و رعایت میزان کافی پروتئین و ویتامین در وعده‌های غذایی برای انجام بهتر حرکات ایروژیم، اهمیت زیادی دارد. اما اگر می‌خواهید به یک ورزشکار حرفه‌ای تبدیل شوید، پیشنهاد می‌کنم حتما در کنار انجام حرکات ایروژیم به صورت حرفه‌ای و مرتب، از مربی و متخصص تغذیه، برنامه غذایی مناسب خود را دریافت کنید تا میزان استفاده از هر ماده غذایی و میزان مصرف مکمل‌های ورزشی را بدانید. در این صورت می‌توانید اطمینان داشته باشید که بدن شما هنگام انجام حرکات ایروژیم، دچار آسیب نمی‌شود.