فهرست مطالب
پروتئین یک درشت مغذی ساخته شده از اسیدهای آمینه ی متصل به هم است که بدن انسان می تواند بعضی از آن ها را به صورت طبیعی تولید کند که به آنها اسید آمینه غیر ضروری می گویند. بعضی از زنجیره هایی را که بدن نمی تواند آن ها را به صورت طبیعی تولید کند و باید آن ها را از طریق غذا دریافت نمود را اسید آمینه ضروری می گویند. پروتئین در اغلب مواد غذایی در مقادیر مختلف وجود دارد. دریافت مقدار کافی پروتئین، شما را در تعادل نیتروژن مثبت یا وضعیت آنابولیک قرار می دهد که این وضعیت به شما امکان عضله سازی خواهد داد. به این نکته توجه داشته باشید که اگر تعادل نیتروژن منفی داشته باشید در حالت کاتابولیک قرار خواهید گرفت. به همین علت دریافت میزان کافی پروتئین از اهمیت بالایی برخوردار است.
نقش پروتئین در بدن
نقش پروتئین تقریباً در بدن غیر قابل چشم پوشی است، زیرا وظایف بسیاری در بدن بر عهده پروتئین است که عبارتند از:
- ساخت و ترمیم برخی از بافت های بدن
- ایجاد آنزیم ها، هورمون ها و سایر مواد شیمیایی در بدن
- یک ساختار اساسی در استخوان ها، غضروف ها، اندام ها، پوست، خون، مو و ناخن می باشد.
- ساخت آنتی بادی هایی که در بدن وظیفه دفع بیماری ها و عفونت را دارند.
میزان پروتئین مورد نیاز در روز
احتمال مصرف بیش از اندازه پروتئین از کمبود آن بیشتر است. در صورتی که در طول روز به میزان کافی کالری مصرف نمایید با کمبود پروتئین نیز مواجه نخواهید شد. یک فرد بزرگسال در طول روز حدودا 0.8 تا 0.9 گرم پروتئین به ازای هر کیلوگرم از وزن بدنش احتیاج دارد حتی برخی از ورزشکاران حرفه ای ممکن است به پروتئین کمتری نیاز داشته باشند این به این علت است که بدن ورزشکاران در استفاده از پروتئین مصرفی عملکرد بهتری خواهد داشت.
نقش پروتئین اضافه در عضله سازی
هنگامی که بحث عضله سازی مطرح می شود نخستین پارامتری که به ذهن می رسد افزایش مصرف پروتئین می باشد. زیرا یکی از پارامتر های تاثیر گذار بر عضله سازی مصرف پروتئین است. اما ممکن است پس از افزایش مصرف پروتئین نتایجی را که انتظار داشتید را مشاهده نکنید. در اینجا باید این نکته را به شما یادآور کنیم که لزوما افزایش پروتئین ورودی به بدن نمی تواند به تنهایی باعث افزایش توده و حجم عضلات شود حتی ممکن است مصرف بیش از اندازه پروتئین می تواند در برخی موارد سبب ایجاد آسیب هایی شود. یکی از تصورات اشتباه درباره پروتئین این است که عضلات به طور کامل از این ماده تشکیل شده اند اما پروتئین حدود 20 درصد عضله را شکل می دهد و 80 درصد باقیمانده از اجزای دیگر مانند آب تشکیل شده است. پس می توان نتیجه گرفت که میزان پروتئین مورد نیاز بدن برای رشد عضلانی بسیار کمتر از مقداری است که تصور می کنید. جالب است بدانید که پروتئین اضافی که در بدن مورد استفاده قرار نمی گیرد به چربی تبدیل شده و در سلول های چربی ذخیره می شود.
عوارض مصرف بیش از حد پروتئین
مصرف بیش از حد پروتئین می تواند ضرر بسیاری برای بدن داشته باشد زیرا می تواند سبب افزایش فعالیت کلیه ها شده که در نتیجه ی افزایش حجم کار کلیه ها، استرس وارد شده به آن افزایش می یاید. این موضوع باعث نشت پروتئین در ادرار و مشکلات کلیوی در طولانی مدت خواهد شد.
سوالات متداول
1. نقش پروتئین در عضله سازی بدنسازان چیست؟
نقش پروتئین در عضله سازی بدنسازان نقش پررنگ و غیر قابل چشم پوشی می باشد زیرا عضلات برای رشد کردن به پروتئین احتیاج دارند و در صورتی که منابع کافی پروتئین در دسترس نباشد، بدن ورزشکاران دچار افت خواهد شد.
2. آیا مصرف شیک های پروتئینی تاثیری بر عضله سازی دارد؟
افرادی که در باشگاه تمرینات ورزشی انجام می دهند، اغلب به میزان فراوان پروتئین مصرف می کنند، زیرا انتظار دارند پروتئین مصرفی به عضله تبدیل شود. اثربخشی مصرف پروتئین، به ویژه شیک های پروتئینی از نظر علمی ثابت نشده اند.
3. نقش اصلی پروتئین در بدن چیست؟
پروتئین از اسیدهای آمینه تشکیل شده است که آن ها، عناصر سازنده عضلات و بدن هستند. بدن انسان برای ساخت، ترمیم یا حتی حفظ بافت های عضلانی به پروتئین و اسیدهای آمینه نیاز دارد.
4. برای عضله سازی در بدن باید از چه فاکتور هایی پیروی کنیم؟
اگر قصد افزایش حجم عضلات بدنتان را دارید و می خواهید از تحلیل عضلات پیشگیری کنید باید به میزان کافی پروتئین دریافت کنید. برای عضله سازی علاوه مصرف پروتئین، داشتن رژیم غذایی و برنامه ورزشی مناسب نیز از اهمیت بالایی برخوردار است.
5. برای ریکاوری عضلات پس از تمرینات ورزشی چه میزان پروتئین احتیاج است؟
مصرف تقریباً حدود ۳۰ گرم پروتئین در هر وعدهی بدنسازان، باعث ریکاوری کامل عضلات در تمرینات ورزشی خواهد شد.