آشنایی با ورزش فانکشنال ترینینگ

یکی از ورزش های نوظهور و جذاب ورزش فانکشنال یا به اصطلاح تخصصی فانکشنال ترینینگ، است. ورزش فانکشنال ترینینگ متشکل از حرکات استاندارد برای ایجاد تناسب اندام است. در این مطلب ما قصد داریم به معرفی فانکشنال ترینینگ بپردازیم و مزایا و معایب کلی این حرکات ورزشی را بررسی کنیم.

ورزش فانکشنال شامل چه حرکاتی است؟

یکی از اهداف طراحی ورزش فانکشنال، بهبود عملکرد بدن در حین انجام فعالیت‌های روزمره است. از جمله این فعالیت‌ها می توان به پیاده‌ روی، تلاش برای بلند کردن اجسام به نسبت سنگین، فشردن درب گردان فروشگاه‌ها، فعالیت های ورزشی روزانه و … اشاره کرد.

چرا باید به انجام تمرینات فانکشنال بپردازیم؟

  •  زیبایی ظاهری اندام
  •  ایجاد احساس بهتر در زندگی روزمره
  • – بهبود عملکرد و راندمان
  •  افزایش توانایی سالمندان و افراد مصدوم
  •  بهبود نحوه حرکت و عملکرد بدن
  •  بهبود و افزایش قدرت بدنی از طریق الگوهای حرکتی ورزش
  •  افزایش عملکرد فیزیکی بدن

تمرینات فانکشنال چه خصوصیاتی دارند؟

به طور کلی تمرینات تخصصی ورزش فانکشنال از حرکات بنیادی مانند اسکوات، هینج، لانژ و… تشکیل شده است. برای انجام این تمرینات می توانید از ابزارهای متنوعی مانند کتل بل، دمبل، بتل روپ، توپ طبی، هالتر و … استفاده کنید.

چه تفاوتی میان تمرینات فانکشنال و بدنسازی وجود دارد؟

  1.  تمرینات فانکشنال بر روی بهبود الگوی حرکتی تمرکز می کند.
    همانطور که می دانید دستگاه‎های بدنسازی، عضله ‌محور و تنها بر روی تقویت عضلات شما تمرکز می کنند. اما در تمرینات فانکشنال، هدف بهبود الگوی حرکات و تمرکز بر بهبود تمامی ارگان های بدن است. این فعالیت ها در حقیقت همه‌جانبه و هدف‌محور می باشند و در آنها تمرکز بر روی شبیه‌ سازی فعالیت‌های واقعی بدن به کمک الگوی انجام حرکت می باشد.
  2. تمرینات فانکشنال نسبت به وزن بدن، قدرت شما را بهبود می بخشد.
    در تمرینات ورزش فانکشنال، اولویت حرکات، انجام تمارین با وزنه‌های آزاد و حرکات بادی‌ویت برای افزایش هماهنگی، پایداری و قدرت نسبت به وزن بدن است. این کار به افزایش عملکرد و ورزیدگی شما کمک زیادی خواهد کرد.
  3. تمرینات فانکشنال هسته بدن را تقویت می کند.
    یکی دیگر از اهداف این تمارین، تقویت هسته بدن است. تقویت هسته ی بدن به این معنا نیست که تنها ستون فقرات آسیب دیده بهبود بخشد ، بلکه هدف اصلی از این کار، افزایش مقاومت در برابر حرکت است. تمرینات فانکشنال در رسیدن به این هدف کمک زیادی می کند و باعث می‌شوند تا شکا ستون فقرات پایداری داشته باشید. همچنین این تمرینات به
    شما امکان می‌دهد تا قدرت بدنی تان را از طریق پاها و بازوها تخلیه کنید و فشار زیادی بر روی کمرتان وارد نکنید.

    تمرینات فانکشنال چه مزایایی دارند؟

  1.  پیشگیری از آسیب‌ دیدگی بدن
    تمرینات ورش فانکشنال، به افزاش قدرت و پایداری بدن کمک زیادی می کنند. این موضوع موجب محافظت بیشتر از مفاصل در برابر صدمات شایع مانند کشیدگی و… می شود. همچنین ماهیت تعادلی این تمرینات به تقویت پیوندهای ضعیف (که دلیل بسیار رایج آسیب‌دیدگی افراد است) می پردازد.
  2. افزایش تحرک
    انجام تمرینات فانکشنال موجب بهبود الگوهای حرکتی نیز می شود. این تمارین موجب جابجایی مفاصل شما در دامنه حرکتی کامل و در عین حال ایجاد قدرت در دامنه حرکتی و حفظ عملکرد مفصل می شود. علاوه بر این افزایش ثبات بخش مرکزی بدن نیز از مزایای انجام این تمرینات است.
  3.  بهبود قدرت بدن
    تمرینات فانکشنال به افزایش کیفیت زندگی شما در خارج از باشگاه کمک زیادی می‌کنند. این تمارین به طور کلی توانایی شما را در انجام کارهای روزانه مانند حمل مواد غذایی از فروشگاه تا منزل، بغل کردن کودکان و غیره را بهبود می‌بخشد.
    این ورزش همچنین عملکرد شما را در فعالیت‌های بدنی تفریحی مانند: دوچرخه‌سواری، پیاده‌ روی، کوهنوردی یا ورزشی تیمی مثل بازی فوتبال یا بسکتبال و… را بهبود می‌بخشد.
  4.  بهبود عملکرد ورزشی
    تمرینات ورزش فانکشنال موجب افزایش ورزیدگی شما می شود. این ورزش همچنین قدرت، پایداری و کیفیت حرکت بدن شما را افزایش خواهد داد. علاوه بر این ها شما با انجام این تمرینات در مقابل صدمات، بسیار مقاوم تر خواهید شد و این امر باعث بهبود عملکرد ورزشی بهتر شما می‌شود.
  5.  بهبود فرم بدنی
    تمرینات فانکشنال هدف ‌محور و همچنین سرگرم کننده و متنوع هستند، که باعث می‌شود بدن شما به طور عمومی درگیر شده و در کل فرم بدنی‌تان بهتر شکل گیرد.
    شما می توانید به کمک حرکات چند مفصلی در این تمرینات، به دو هدف ساختن عضله و افزایش قدرت به صورت کاربردی و متعادل دست پیدا کنید. برای همین این تمارین به شما کمک می‌کند به مرور زمان شاهد تغییرات مثبتی در بدنتان باشید.
  6.  بهبود حس عمقی
    حس عمقی در واقع حسی است که به کمک آن فرد، می تواند حرکت و موقعیت اعضای بدن خود را درک کند. کاهش حس عمقی می‌تواند به بروز وضعیت غیرطبیعی در بدن و کاهش پاسخ‌های بازخوردی قامت منجر شود و احتمال آسیب را به خصوص حین فعالیت‌های ورزشی یا روزمره افزایش دهد. از طرفی، افزایش و تقویت حس عمقی موجب آگاهی فرد از وضعیت حرکت مفصل می‌شود و در نهایت به انقباض‌های عضلانی به منظور حرکت و پایداری مفاصل سرعت می‌بخشد. تمرینات فانکشنال (نسبت به تمرینات پروش اندام) بیشتر باعث افزایش و بهبود حس عمقی می‌شوند.
  7.  نیاز به فضای کوچک در انجام تمارین
    همانطور که گفتیم، تمرینات فانکشنال قابل اجرا در فضاهای کوچک و با تجهیزات ساده‌ای مانند دمبل، کتل بل، هالتر، نردبان چابکی، توپ طبی، بند TRX و… می باشد. علاوه بر این ها، این تمرینات را می‌توانید در ۴۵ دقیقه الی یک ساعت با بیشترین بازدهی انجام دهید.

سوالات متداول: 

1- هر جلسه تمرین فانکشنال به طور معمول چقدر طول می کشد؟

به طور استاندارد هر جلسه تمرینات فانکشنال حدودا چهل و پنج دقیقه به طول می انجامد.

2- چه تفاوتی میان تمرینات فانکشنال با کراس فیت وجود دارد؟

ورزش فانکشنال ترینینگ و کراس فیت دارای شباهت های فراوانی می باشد. با این تفاوت که ورزش فانکشنال قصد دارد با آموزش الگوهای حرکتی خاص عملکرد فیزیکی و حرکات طبیعی را که در طول زندگی روزمره‌ی ما رخ می دهد ،شبیه‌سازی و آن را سهولت بخشد. اما ورزش کراس فیت تمرینی رقابتی و طاقت فرسا و با شدت بالاست که با آیتم‌های زمان بندی شده برای رقابت ورزشکاران با یکدیگر طراحی شده است.

3- حرکات بنیادی فانکشنال شامل چه چیزهایی است؟

هفت الگوی حرکتی Squat ,Lunge ,Push ,Pull ,Hinge ,Twist ,Walk بنیان تمرینات فانکشنال را می‌سازند.

4- معروف ترین حرکات فانکشنال شامل چه حرکاتی است؟

• لانج های چند جهته

• اسکوات

• حرکت زیر بغل با هالتر ایستاده

5- چه کسانی مجاز به انجام حرکات فانکشنال هستند؟

• زنان باردار

• افراد مصدوم

• افرادی که قصد تقویت قدرت بدنی خود را دارند